Utstillinger

Duodji at Sami Daiddamusea. Photo: Marius Fiskum

There Is No21.04.201727.08.2017

I Craft, I Travel Light28.04.201708.10.2017

There Is No

TROMSØ


15.02.201716.04.2017

Nyheter

850 barn og ungdom til kunstmuseet hittil i år!

Åttendeklassen fra Steinerskolen er bare en av mange klasser som har vært med på aktiviteter rettet mot barn og ungdom i vinter.

 

Slik ble Sámi Dáiddamusea til

En performance som bare ventet på å skje, sier direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum Jérémie McGowan. 

Sámi Dáiddamusea i februar 2017

NNKM kåret til Årets Museum 2017!

Jubeldag i Nordnorsk Kunstmuseum! Direktør Jérémie McGowan er svært glad for utmerkelsen fra Norges Museumsforbund. Dette er en pris vi deler med RiddoDuottarMuseat og Sámi Dáiddamusea. Vi takker spesielt RiddoDuottarMuseat for samarbeidet som har ført oss så langt sammen.

I en parallell virkelighet

Performance- og installasjonskunstner Marita Isobel Solberg er direktør ved Sámi Dáiddamusea i to måneder. Hun håper alt ikke bare forsvinner. 

Åpningstider i påsken 2017

Museet holder stengt fra torsdag 14. april til og med søndag 16. april. Kunsthall Svalbard er åpen.

Åpningstalen til museumsdirektøren

Marita Isobel Solberg holdt en tale på engelsk og samisk. 

5 i utstillingen

Fem besøkende om sine inntrykk. 

- Det blir fantomsmerter når museet blir borte

Seminaret Is There No? fredag 24. februar tematiserte betydningen av et eget samisk kunstmuseum. 

Nominert som Årets Museum 2017

Nordnorsk kunstmuseum er igjen nominert som en av tre finalister til Museumsforbundets pris som Årets Museum 2017.

«Same i festdrakt» av John Savio

Søker kandidater til John Savio-prisen

John Savio-prisen deles ut for andre gang i 2017, og er på 150 000 kroner. 

Fullt på åpningsfesten

Fullt hus på åpningsfesten til Sámi Dáiddamusea

Sámi Dáiddamusea er åpent!

Endelig har Sápmi, Norge og verden et museum dedikert til samisk kunst! Etter nesten 40 år med aktivistarbeid, innkjøp, forhandlinger, lobbyisme og stahet går kunstverden nå inn i en ny æra. En stor dag for Sápmi. En stor dag for Norge. En stor dag for verden.

Om

Om Sámi Dáiddamusea

Sámi Dáiddamusea er en museums-performance av RiddoDuottarMuseat og Nordnorsk Kunstmuseum.

I 2017 skal Nordnorsk Kunstmuseum forsvinne i to måneder. Det erstattes av en oppdiktet institusjon. Nordnorsk Kunstmuseums lokaler i Sjøgata 1 i Romssa (Tromsø) skal både fysisk og konseptuelt forvandles til det som kunne ha vært Sámi Dáiddamusea (Samisk kunstmuseum). Ved å forvandle Nordnorsk Kunstmuseum både på innsiden og utsiden bytter de to institusjonene performativt sett plass. Man setter inn en annen kunstsamling, og man gir museet en egen grafisk identitet, egne kommunikasjonsplattformer og egne museumsrelaterte gjenstander som postkort, plakater, visittkort og diverse salgsartikler.

Dermed skaper man en form for alternativ virkelighet. I denne alternative virkeligheten åpnet Sámi Dáiddamusea dørene 15. februar 2017 med åpningsutstillingen There Is No. Utstillingen byr på et utvalg verker fra den samiske kunstsamlingen til RiddoDuottarMuseat i Kárášjohka. Den ledsages av et program bestående av seminarer, workshops og andre forskningsprosjekter og offentlige tilstelninger. Sámi Dáiddamusea forsvinner igjen 16. april 2017.

Ideen om et museum utelukkende for samisk kunst oppsto på 1970-tallet og kom i forlengelsen av kampen for samenes rettigheter. Planene for det som skulle bli Nordnorsk Kunstmuseum, dukket også opp på 1970-tallet og var en del av etterkrigstidens offentlige distriktspolitikk. Nordnorsk Kunstmuseum ble stiftet i 1985 og åpnet for publikum tre år senere, i 1988. Det kunstmuseet man lenge har sett for seg i samiske kunstnerkretser, i museumskretser og i samfunnet generelt, har derimot ennå ikke blitt virkelighet.

Som en museums-performance går Sámi Dáiddamusea aktivt inn i den utviklingen disse to institusjonene har hatt. Den undersøker hva museer er, hva de gjør og hvordan de opererer – i en samisk kontekst, i en norsk kontekst og i et bredere perspektiv. Den er et innspill til dagens nasjonale og internasjonale diskusjoner om nasjonsbygging og kulturpolitikk. Sett i lys av Norges 200-årsjubileum som selvstendig nasjon i 2014 og hundreårsjubileet til det første samiske landsmøtet i Tråante (Trondheim) i 1917 er performancen høyaktuell i 2017. I den konteksten stiller Sámi Dáiddamuseum betimelige spørsmål om fraværet av samisk kunst i norske kunstinstitusjoner, og i større forstand, norsk kunsthistorie generelt sett.

Dette er ikke et faktisk Sámi Dáiddamusea, det er snarere et potensielt Sámi Dáiddamusea.

Kontakt

Sámi Dáiddamusea
Sjøgata 1 P.b.1009
9260 Romssa

(+47) 77 64 70 20
post@sdmx.no