NNKM kåret til Årets Museum 2017!

Sámi Dáiddamusea i februar 2017
Sámi Dáiddamusea i februar 2017. Foto: Tomas Waco

Juryen trekker spesielt fram museumsperformance Sámi Dáiddamusea som vinnerfaktor. – Fantastisk at vi vant, sier direktør Jérémie McGowan. Dette er en pris vi deler med RiddoDuottarMuseat og gir videre til det fiktive; Sámi Dáiddamusea. Vi vil spesielt takke RiddoDuottarMuseat for samarbeidet som har ført oss så langt sammen.

Juryen sier i sin begrunnelse at museet er den nordnorske kunstens kraftsentrum, og at det skjøtter ansvaret for kunsten i Nord-Norge på en forbilledlig måte - med friske ambisjoner og internasjonale perspektiver.

De andre nominerte museene var Árran - lulesamisk senter i Tysfjord og Museene i Sør-Trøndelag, MIST. McGowan er fornøyd med å være i dette selskapet. Det er allerede en ære å bli nevnt i samme åndedrag som disse. De gjør mye spennende, og konkurransen var virkelig hard, sier direktøren. Juryen har bestått av Svein Harberg, stortingsrepresentant, Haakon Bekeng-Flemmen, tidligere kulturredaktør i Klassekampen og Isabella Nilsson, direktør ved Göteborgs kunstmuseum.

Nordnorsk kunstmuseum får spesielt skryt for prosjektet Sámi Dáiddamusea, som juryen kaller en storslått mønstring av samisk kunst. I to måneder ble Nordnorsk kunstmuseum transformert til den fiktive institusjonen Sámi Dáiddamusea - Samisk kunstmuseum. Juryen trekker fram at prosjektet peker på at norsk kulturpolitikk og kulturinstitusjoner har sviktet når det i dag ikke finnes et museum som tar et særlig og permanent ansvar for den samiske kunsten. Direktøren er klar på at prisen som Årets museum også må deles med dette samiske kunstmuseet, selv om det foreløpig ikke finnes.

Årets museum er en nasjonal museumspris som deles ut årlig i forbindelse med Det nasjonale
museumsmøtet. Målet med prisen er å påskjønne godt museumsarbeid og å inspirere museer til
innovativ og nyskapende virksomhet av høy kvalitet.

Torsdag 30. mars 2017

Andre nyheter