5 i utstillingen

Jeremy Perrelle, USA

Ser på: Outi Pieski "Kultatakki/Gollegákti/Golden gákti" 2007

"Kjolen minner meg om barndommen min på landet utenfor New York. Søsteren min pleide å lage ting av tyggegummipapir, vi hadde ikke så mye å leke med. Den gir meg også assosiasjoner til de innfødte amerikanerne sin ”jingle dress”, som de bruker når de skal danse sin tradisjonelle dans. Det er mye farger og fjær. Min favorittdel i utstillingen er tingene av samisk kunsthåndverk, de er imponerende."

Mary Dowling, Irland

Stikkord

Ser på: Hanne Grieg Hermansen "Namakeahttá/Unnamed"

"Teknikken som er brukt i kunstverket er fascinerende. Jeg trodde det var et fotografi, men da jeg kom helt nært så jeg at det er tegnet. Bildet er annerledes og unikt, og imponerende av en så ung kunstner. Jeg synes hele utstillingen er spennende, spesielt liker jeg smykkene som er utstilt i 1. etasje. Når jeg kommer hjem til Irland skal jeg lese meg opp på samisk kunst."  

George og Margareth, England

Stikkord

Ser på: Gjert Rognli & Asbjørn Forsøget "Ja, Lihhkastat Gotta Doložis/And, the Movement from the Past" 2005

"Vi synes utstillingen er veldig interessant. Spesielt liker vi den mer politiske kunsten, noe denne videoinstallasjonen viser oss. Det er viktig at også det samfunnsmessige kommer fram, det at identitet og det tradisjonelle nomadelivet kan være i fare. Slik kunst bør få en stor plass. Ellers liker vi veldig godt klærne laget av plast nedenunder, fargene er helt utrolige."

Fergus og Sarah O’Kane, Irland

Stikkord

Ser på: Duodjii og Dáidda

"Vi blir veldig nysgjerrig på kulturen og historien til samene når vi besøker utstillingen. På en måte minner gjenstandene oss om den irske historien, med de neolittiske gravene. Samtidig ser vi jo at den samiske kulturen er høyst levende, mens den gamle irske lever i fortiden. Fargene er helt utrolige, vi kunne tenke oss å komme tilbake å se hvordan fargene i naturen som har inspirert kunstnerne er om sommeren."

Lionel Perabo, Tromsø

Ser på: Britta Marakatt-Labba "Gádjunbáttit/Lifelines" 2009

"Jeg liker veldig godt dette kunstverket. Broderiet forteller samisk historie med farger og detaljer. Det er veldig mystisk, og minner meg om Bayeux-teppet i Frankrike. Verk av denne kunstneren henger også på UiT Norges arktiske universitet, jeg synes hun har en unik måte å fortelle på."

Tirsdag 07. mars 2017

Andre nyheter