Workshop med Medkvinner: en smaksprøve av albansk mattradisjon

I samarbeid med med den frivillige organisasjonen Medkvinner drevet av Røde Kors, ønsker vi velkommen til workshop torsdag 2. november 2023 - fra 18.00 til 19.30 

Begrenset antall - maksimalt 30 publikummere. 
Meld deg på for å være sikret en plass ved bordet. 

Lenke til påmelding: https://nnkm.antitickets.com/event/workshop-med-medkvinner-en-smaksproeve-av-albansk-mattradisjon
 

Deltagelse på workshopen er gratis.

Språk:  
Norsk med innslag av albansk 

Om workshopen og workshopholderne: 
Bli med på en unik workshop hvor du får innføring i å lage djath/albansk ost og får kjennskap til to dyktige kunnskapsrike kvinner bosatt i Tromsø: Evanthia Rosi (f.1988), farmasøyt fra Albania/Hellas, og Paraskevi Gjika (f.1966), zooteknisk ingeniør fra Albania. De vil ta dere med inn i prosessen ved å lage ost på både tradisjonell og moderne måte, fortelle om de helsemessige fordelene ved djath, vise frem deres intervensjon i utstillingen «28%» og gi dere smaksprøver på ost modnet i ulik tid, servert på tradisjonelt landsbybrød bakt av Rosis mor.  

Gjika er medlem i den frivillige organsiasjonen Medkvinner, de har også bidratt i utstillingen «28%». Medkvinner består av kvinner fra innvandrermiljøer som hjelper nyankomne minoritetskvinner i Tromsø. Målet vårt med samarbeidet er å åpne museet og få kontakt med nye grupper i lokalsamfunnet. Kvinnene fra Medkvinner intervenerer i utstillingen med sine historier. Da Gjika kom til Nordnorsk Kunstmuseum, tok hun med seg kusinen hennes Rosi som tolk, og dermed ble også Rosi med i arbeidet.     

Om workshopholdernes bidrag i utstillingen 28 %: 
Det søralbanske gaskledet kalles «nap», og er laget av moren til Evanthia Rosi. I landsbyen Saint Vasil i Saranda bruker de dette kledet når det ystes djath (ost) på den tradisjonelle måten. I tillegg til kledet, råmelk og en stålbøtte, benyttes såkalt mulla, som inneholder løypeenzymer. Mulla er en tørket del av magesekken fra geitekje eller lam. Djath lages ved å blande råmelken og løpeenzymene, under akkurat rett temperatur og i tilstrekkelig tid. I stålbøtten samles hirra (myse).  

Dette er en teknikk som er blitt brukt av kvinner i uminnelige tider. Mens mennene skulle gå i fjellet med geiter, kyr eller sauer, var det kvinnenes oppgave å lage ost, yoghurt og andre meieriprodukter. Fra gammelt av har kunnskapen gått i arv fra mødre og bestemødre til unge jenter. De måtte lære å lage ost og andre meieriprodukter fra åtteårsalderen, eller enda tidligere. Rosi var ni år og Gjika var elleve da de laget ost selv for første gang.    

 
Torsdag 26. oktober 2023

Andre nyheter