Vi gratulerer Jan Groth som festspillutstiller

Mandag 29. mai 2017
Jan Groth. Foto: Galleri Riis

Vi gratulerer Jan Groth som festpillutstiller på Festspillene i Bergen. Jan Groth har vært en venn av museet og en god samarbeidspartner i flere år.

Groth har stilt ut hos oss flere ganger. Paralleller i 2011 var en gruppeutstilling sentrert rundt Jan og kunstnere fra hans krets, og inkluderte blant annet Inger Johanne Grytting, Iver Jåks og Stein Rønning. Groth holdt også en seperatutstilling i 1996 og utstillingen Jan Groth, Tegninger : Tone Vigeland, Skulpturer i 2002. Jan og Benedikte Groths gobelin Tegn V var en sentral del av utstillingen Nordlig sfære i Kunsthall Svalbard i vår, der vi hadde gleden av å se Groths venn og samarbeidspartner Peter Sheppard Skærved holde en utrolig konsert i dialog med Groths billedvev. Sheppard Skærved er også en del av festspillutstillingen i Bergen.

Tegn V by Jan Groth

En generøs kunstner
Vi har flere verk av Jan Groth i samlingen vår, både gobelin, tegninger og skulptur. Groth har ikke bare gitt oss flere av sine egne verk, men også verk fra andre kunstnere han setter pris på. For eksempel så han en tegning av Hans Kristian Borchgrevink Hansen på en utstilling på Kurant i Tromsø i 2010. Han kjøpte verket der og da og ga det sporenstreks videre til Nordnorsk Kunstmuseum. Vi har også hatt gleden av å få verk av Heidi Kennedy Skjerve og Stein Rønning.

Untitled by Hans Borchrevink Hansen

Sentralt for Jan Groths kunstnerskap er streken, som har fulgt ham gjennom hele kunstnerskapet. Han har utforsket den både i tegning, maleri, veving og de siste årene også skulptur. Han har utfordret etablerte kunstnormer om materialbruk, og er en av få norske kunstnere som er representert på Museum of Modern Art (MoMA) i New York.

Big in Japan
Konservator ved Nordnorsk Kunstmuseum Charis Gullickson, kan også fortelle at Groth er veldig populær i Japan.

- Jeg tror det er på grunn av uttrykket. Han er på en måte minimalistisk, men han er også en ekspressionist som lar sin hånd være til stede i verket, sier hun. 

Streken hans har kontinuerlig endret og utviklet seg gjennom hele hans kunstnerliv, og det er det som gjør ham til en så interessant kunstner. Derfor er det høyst fortjent at Jan Groth nå er årets festspillutstiller. 

- Det er veldig artig, og helt på sin plass, sier Gullickson, og legger til: 

- Han er en generøs grand old man i norsk kunstliv, men også en spennende og høyst relevant kunstner som har klart å fornye seg, noe som er ekstra vanskelig med et så minimalt uttrykk. Dette er definitivt en av de utstillingene jeg har lyst til å se i år!

Andre nyheter