Våre utvalgte verk fra samlingen

Tirsdag 19. mai 2015

VÅRE FAVORITTER

Nordnorsk Kunstmuseum fyller 30 år i 2015, og i løpet av jubileumsåret vil vi fremheve museets samling på forskjellige måter. Samlingen består av ca. 1780 verker. Hver måned vil en av de ansatte velge sitt favorittverk!

#4: Fotograf og informasjonssekretær Dorothea Schrattenholz

Mikkel McAlinden - Le Moustache, 2006. Som fotograf er det naturlig for meg å velge en fotokunstner fra samlingen. Jeg fascineres av Mikkel McAlindens fotografiske metode, der han fremstiller intrikate iscenesettelser. Han benytter storformat analog film som han fremkaller og scanner inn og så manipulerer digitalt. Kunsten hans benytter altså det beste fra begge verdener når det gjelder det analoge versus det digitale fotografi. Hans innsikt i de optiske prinsippene og måten han setter sammen flere eksponeringer og bearbeider bildene på viser flere dimensjoner av motivet enn en enkelt eksponering vil kunne gjengi, og frigjør dermed betrakterens blikk fra sine fysiske begrensninger. Dette er jo noe av det mest fascinerende med fotografiet som medium i seg selv, at det kan fryse øyeblikk, ansikter og bevegelse slik at blikket får tilgang til å dvele ved utsnitt av virkeligheten det ellers flyktig må passere.

For noen år siden var jeg på en kunstnersamtale med McAlinden. Han åpnet et av bildene sine i Photoshop og viste hvordan han kunne zoome inn og zoome inn i bildet, og detaljrikdommen var fremdeles formidabel. Man kunne se hårene på et løvblad. Dette kan ikke oppnås ved å fotografere digitalt, og selv om ikke disse detaljene var synlige da man så på bildet som helhet, gjør det at bildet fremstår som levende og organisk.

 

 

 

 

 

Andre nyheter