Takk for et utrolig 2017

Onsdag 20. desember 2017
God jul fra Nordnorsk Kunstmuseum

Det er både veldig lett og veldig vanskelig å oppsummere 2017 for Nordnorsk Kunstmuseum. Lett fordi det har vært et helt eventyrlig år hvor vi har vunnet en rekke priser og satt flere rekorder. Vanskelig fordi vi har holdt et voldsomt høyt aktivitetsnivå og det er så mye å fortelle.

Attendees watching Like Shishmaref
Fra åpningen av "View From Up Here"

2017 begynte med videoutstillingen View From Up Here, i samarbeid med Anchorage Museum og som parallellprogram til Tromsø Internasjonale Filmfestival. Vi satt tonen med en godt besøkt samarbeidsutstilling med fokus på sirkumpolare utfordringer som klimaendringer og urfolksrettigheter, samt løfting av alt for store snøballer.

There Is No Sámi Dáiddamusea - duodji
Doudji i «There Is No»

Etter View avslørte vi et strengt hemmelig prosjekt vi hadde jobbet med en stund. I samarbeid med RiddoDuottarMuseat stengte vi Nordnorsk Kunstmuseum (nesten) over natten og åpnet museumsperformancen Sámi Dáiddamusea, komplett med egen grafisk profil, nettside, epostadresser, Facebook-konto og direktør. I museet viste vi verk fra over 60 kunstnere, hentet fra Samisk kunstmagasin i Karasjok. Og for en utrolig suksess det ble. Til tross for begrenset nasjonal oppmerksomhet ble utstillingen vår best besøkte i Tromsø noensinne, sett av over 18.000 publikummere. Prosjektet er også hovedårsaken til at vi har vunnet prisene som Årets museum og Årets mest innovative publikumspraksis og fått Tromsø kommunes kulturpris.

«Digital Balke | Divine North» i Kunsthall Svalbard

Når vi «la ned» Nordnorsk Kunstmuseum, passet det godt å sende noen av samlingens mest kjente verk til Kunsthall Svalbard i Longyearbyen. I januar åpnet Nordlig sfære med verk av blant annet Hockney, Jåks, Bergman, Salo, Balke og Biard. Kunsthall Svalbard er viktig for oss, og det var fint å kunne gi en smakebit av samlingen til befolkningen i en av verdens nordligste bosetninger. Senere i 2017 byttet vi ut Nordlig sfære (inkludert en analog Balke) med Digital Balke | Divine North, det digitale formidlingsprosjektet som fokuserer på Balkes nordnorske landskapsmotiver.

Looking at Crossing Paths by Outi Pieski
«Crossing Paths» avOuti Pieski i «I Craft, I Travel Light»

I Tromsø åpnet I Craft, I Travel Light i slutten av april. Utstillingen er en gruppeutstilling om kunsthåndverk, gjenbruk, fornyelse og tradisjon i nordområdene, og er Norske Kunsthåndverkeres temautstilling 2016–17, laget i samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum. Prosjektet hadde da allerede vært i gang lenge, med åpning Arkhangelsk i 2016 før utstillingen dro til Murmansk og videre til Tromsø. Prosjektet har involvert både norske, finske og russiske kunstnere, og har i hele perioden fokusert på workshops for kunstnere og andre formidlingsopplegg for å lære av hverandre og bygge bånd over landegrensene. Prosjektet ble også til en bok, og utstillingen står på Samisk senter for samtidskunst til 28. januar 2018.

Foreign minister Børge Brende and artists an curators of «Subsistence»
Kunstnere, kuratorer, festivaldirektør og utenriksminister Børge Brende på åpningen

Under Festspillene i Nord-Norge samarbeidet vi med Anchorage Museum for andre gang i 2017 om et utstillingsprosjekt. Festivalutstillingen Subsistence stod i Galleri NordNorge, og ble akkompagnert av performancer og debatter under Arctic Arts Summit. Igjen stod det sirkumpolare i fokus, med kunstnere fra blant annet Sápmi, Finland, Sverige, Alaska, Norge og Canada.

Kurator Kristin Løvås holder omvisning i samlingsutstillingen

Etter sommeren kom årets andre hamskifte, med gjenåpning av samlingsutstillingen. Vi jobbet lenge med både planløsning og sammensetning, og er kjempefornøyd med resultatet. Samlingsutstillingen vises nå i hele andre og tredje etasje, og har også fått to rom hvor vi skal skifte utstilling med jevne mellomrom. Det ene er viet kunstfaglige tema som for eksempel stilretninger eller kunstformer, mens det andre vies en enkelt kunstner. Vi er veldig stolt av hvordan nytt og gammelt sammen utfordrer, beveger og inspirerer.

Visitors enjoying the exhibition There Is No
Publikum i Sámi Dáiddamusea

Vi må også nevne at vi var med på å gi årets Saviopris til Britta Marakatt-Labba, hadde en miniutstilling på turné i Japan sammen med Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, holdt innlegg på både Kulturrådets årskonferanse og på biennalen i Venezia, holdt boklanseringer for Border Aesthetics og Sami Art and Aesthetics, holdt foredrag for kommunikasjonsforeningen og Nordnorsk Design- og Arkitektursenter, stilt ut Årets vakreste bøker, vært med på Kulturnatta og hatt den internasjonale konferansen for kuratorer av samtidskunst på besøk.

Vi er så fornøyde og glade og overveldet og smigret og tvers gjennom lykkelige med hvor utrolig godt 2017 har vært. Tusen, tusen takk til alle samarbeidspartnere, venner og støttespillere. Nå ser vi fram til litt julero, før vi tar fatt på 2018, som ser ut til å bli nok et knallår!

Andre nyheter