Stabens favoritter fra samlingen

Onsdag 04. mars 2015

VÅRE FAVORITTVERK

Nordnorsk Kunstmuseum fyller 30 år i 2015, og i løpet av jubileumsåret vil vi fremheve museets samling på forskjellige måter. Samlingen består av ca. 1780 verker. Hver måned vil en av de ansatte velge sitt favorittverk!

#2: Konservator Charis Gullickson

Som kunsthistoriker har jeg kunst med samisk tilknytning som spesialområde, og Iver Jåks (1932–2007) er helt klart en av mine favoritter. Her er jeg ikke alene. Jåks har betydd mye for kunsthistorien, og mange kunstnere har fulgt i hans fotspor.

Jåks er godt representert i museets samling med både skulptur, installasjoner, tegning og tresnitt. Hvis jeg må velge ett verk, ønsker jeg å trekke frem Pålene (1996), som museet fikk i donasjon etter Jåks’ død i 2007 av kunstnerens gallerist Jon Dobloug. Verket består av deler i tre som står oppreist på gulvet, og er et godt eksempel på hvordan Jåks utfordrer etablerte uttrykksformer samt utforsker og inkorporerer elementer fra naturen. Han begynte å arbeide med installasjoner relativt sent i karrieren.  

Pålene ble vist for første gang i museet i 2010 i forbindelse med utstillingen Iver Jåks: Rekonstruert som jeg hadde gleden av å kuratere. Dette var den første utstillingen i museet jeg hadde hovedansvaret for. Til tross for sin bakgrunn og bruk av samisk kultur, ønsket ikke Jåks å bli oppfattet som samisk kunstner, men som kunstner. Utstillingen fokuserte på Jåks som modernist og presenterte hans skulpturer og installasjoner sammen med verker av andre kunstnere, som bl.a. Henry Moore, Louise Bourgeois, CoBrA-kunstnere og Jan Groth.

I utstillingen Sámi Stories: Art and Identity of an Arctic People fokuserer vi på en annen side av Jåks’ kunstnerskap, nemlig det samiske. Jåks er representert i utstillingen med to skulpturer. Sámi Stories ble vist i fjor sommer i Scandinavia House i Manhattan, New York, og befinner seg nå på neste visningssted i Alaska, hvor den vises i Anchorage Museum at Rasmuson Center fra 27. februar – 10. mai. 

Andre nyheter