Ollu lihkku, Hans Ragnar!

Onsdag 31. august 2022

Nordnorsk Kunstmuseum har gleden av å gratulere Keviselie/Elle Hansa/Hans Ragnar Mathisen som i dag tildeles den høyeste anerkjennelsen i Norge - St. Olavsmedaljen - og i morgen mottar æresdoktor ved UiT Universitetet i Tromsø/Romsa!

Keviselie/Elle Hansa/Hans Ragnar Mathisen er medgründer av det legendariske 1970/80-tallet Mázejoavvku (samisk kunstnerkollektiv) og en banebrytende samisk stemme i sammenheng med skaperverk, land og samfunn. Denne anerkjennelsen gjenspeiler Mathisens tiår med arbeid som kunstner og hans utrettelige engasjement som talsmann og formynderskap for urfolks verdenssyn, rettigheter og kunnskap.

Våre beste ønsker! Ollu lihkku! Med ordene til vår direktør og hovedkurator, Katya García-Antón:

"Jeg kan ikke begynne å uttrykke hvor velfortjent denne anerkjennelsen er. Denne dagen er spennende og minneverdig for Keviselie, og for hele Sápmi. Hans tilstedeværelse som talsmann for urfolks rettigheter og kunnskap, og som pådriver i sin praksis.

Keviselies håndtegnede kart tilbakeførte samiske navn til kartografien i nord, og i dem gjenskapte vårt forhold til verden når det gjelder land, vann, dyr, planter, ånder og mer enn menneskelige enheter. Dermed tok han til orde for samiske perspektiver, for delt sirkumpolært urfolksliv og gjenopplivet kolonialt slettet språk; og på elegant vis distribuerte og tilgjengeliggjorde trykkene som plakater for hver husholdning å ha på kjøkkenet.

Hans pågående serie med samiske trommer har bidratt til å holde åndelig kunnskap levende og sentrert i dagliglivet. Et av hans mest rørende verk heter "Familie", et symbol på hans tro på at hele Sápmi bør stå sammen. Han designet ČSV-logoen (for den mangeårige samiske bevegelsen "Vis din samiske ånd").

I hans anerkjennelse i dag tror jeg det er mange av oss allierte og venner av urfolksperspektiver, som alle står bak ham for å legge til rette for at den samiske ånden forblir levende og sterk, en ånd som alltid har vært og alltid vil være."

Andre nyheter