Noen utvalgte favoritter fra samlingen

Tirsdag 31. mars 2015
«Soltegn» av Alf Salo (2006)

VÅRE FAVORITTER

Nordnorsk Kunstmuseum fyller 30 år i 2015, og i løpet av jubileumsåret vil vi fremheve museets samling på forskjellige måter. Samlingen består av ca. 1780 verker. Hver måned vil en av de ansatte velge sitt favorittverk!

#3: Kurator for det landsdelsdekkende program Lise Dahl

Med Nordnorsk Kunstmuseum som arbeidsplass føler jeg meg privilegert som er omgitt av kunst i det daglige.  Å skulle peke ut en favoritt fra museets samling gir valgets kvaler.  «Jeg velger meg April» skrev vår kjente dikter Bjørnstjerne Bjørnson, «i den det gamle faller, i den det ny får feste». Med sola og lyset tilbake her i nord, og med gryende forventninger om vår i luften gjør jeg som Bjørnson, jeg velger meg april – og med den, verket Soltegn av Alf Salo (1959–2013).

Nesten sterkere enn sola selv byr Salo på en kjærkommen fargefest i neongult, istemt pasteller i små fargefelt av rosa, blått og grønt – og sentrert i bildet fanger øyet opp solsirkelen - «i den blir somren til! »

Det var som maler Salo markerte seg, i abstrakt maleri preget av kraftige farger og med sitt særegne uttrykk i grenselandet mellom det organiske og geometriske. Han var en viktig kunstner som i likhet med sin kjente forløper, Iver Jåks, var både en samisk, nordnorsk/nasjonal og internasjonal kunstner. Han hadde sin bakgrunn i den samiske kulturen og lot seg inspirere av ornamentikken i duodji og husflidtradisjoner. Samtidig hentet han inn internasjonale strømninger, tilbake i tid, i fjern fortid fra antikkens tradisjoner for klassisk form, i nær tid fra moderne tanker om utvikling av formens-, fargens- og rommets estetikk.

I 2013 holdt Nordnorsk Kunstmuseum en minneutstilling til ære for Alf Salo og Soltegn var et av verkene som var utstilt. Det ble også vist på Galleri NordNorge i Harstad og i Salos egne hjemtrakter, ved Senteret for nordlige folk i Kåfjord i regi av Nordnorsk Kunstmuseums landsdelsdekkende program.

Andre nyheter