NNKM kåret til Årets Museum 2017!

Duorastat 30. March 2017
Sámi Dáiddamusea i februar 2017
Sámi Dáiddamusea i februar 2017. Foto: Tomas Waco

Juryen trekker spesielt fram museumsperformance Sámi Dáiddamusea som vinnerfaktor. – Fantastisk at vi vant, sier direktør Jérémie McGowan.

Nordnorsk Kunstmuseum er kåret til Årets Museum 2017 av Norges Museumsforbund. Prisen ble delt ut under Det nasjonale museumsmøtet i Fredrikstad 29.-31. mars. Det er fantastisk at vi vant, og flott at juryen verdsetter det arbeidet vi gjør for å fremme kunst i Nord-Norge, sier direktør Jérémie McGowan. Han har vært i stillingen i et år. Juryen sier i sin begrunnelse at museet er den nordnorske kunstens kraftsentrum, og at det skjøtter ansvaret for kunsten i Nord-Norge på en forbilledlig måte - med friske ambisjoner og internasjonale perspektiver.

De andre nominerte museene var Árran - lulesamisk senter i Tysfjord og Museene i Sør-Trøndelag, MIST. McGowan er fornøyd med å være i dette selskapet. Det er allerede en ære å bli nevnt i samme åndedrag som disse. De gjør mye spennende, og konkurransen var virkelig hard, sier direktøren. Juryen har bestått av Svein Harberg, stortingsrepresentant, Haakon Bekeng-Flemmen, tidligere kulturredaktør i Klassekampen og Isabella Nilsson, direktør ved Göteborgs kunstmuseum.

Nordnorsk kunstmuseum får spesielt skryt for prosjektet Sámi Dáiddamusea, som juryen kaller en storslått mønstring av samisk kunst. I to måneder ble Nordnorsk kunstmuseum transformert til den fiktive institusjonen Sámi Dáiddamusea - Samisk kunstmuseum. Juryen trekker fram at prosjektet peker på at norsk kulturpolitikk og kulturinstitusjoner har sviktet når det i dag ikke finnes et museum som tar et særlig og permanent ansvar for den samiske kunsten. Direktøren er klar på at prisen som Årets museum også må deles med dette samiske kunstmuseet, selv om det foreløpig ikke finnes.

Vi gir prisen videre til dette foreløpige ikkeeksisterende museet, sier direktør Jérémie McGowan.

Årets museum er en nasjonal museumspris som deles ut årlig i forbindelse med Det nasjonale
museumsmøtet. Målet med prisen er å påskjønne godt museumsarbeid og å inspirere museer til
innovativ og nyskapende virksomhet av høy kvalitet.

Andre nyheter

NNKM kåret til Årets Museum 2017!

Duorastat 30. March 2017

Bálddalas duohtavuohta

Gaskavahkku 29. March 2017

Rabasáiggit jagi 2017 beassážiid

Gaskavahkku 22. March 2017

Bures Boahtimisttádet!

Maŋŋebárga 14. March 2017

Viđas čájáhusas

Maŋŋebárga 07. March 2017

Evttohuvvon Jagi Musean 2017

Vuossárga 06. March 2017

Sámi Dáiddamusea lea rabas!

Maŋŋebárga 14. February 2017