Joan Jonas til Svalbard!

Torsdag 11. desember 2014

I februar neste år åpner Nordnorsk Kunstmuseum sin filial i Longyearbyen – Kunsthall Svalbard. Det er med glede vi kan lansere åpningsutstillingen: den verdenskjente, amerikanske kunstneren Joan Jonas’ arktisk-inspirerte Glacier. Joan Jonas (født i New York, 1936) regnes som en av pionerene innen videokunst og performance. Hun har ofte latt seg inspirere av det arktiske landskapets krefter.

Glacier er inspirert av den islandske forfatteren Haldor Laxnes’ roman Under breen. En versjon av verket har tidligere vært vist på dOKUMENTA (13) i Kassel, 2012. Jonas er også kunstneren som representerer USA på Venezia-biennalen i 2015. Glacier er ervervet til Nordnorsk Kunstmuseums samling.

Nordnorsk Kunstmuseums direktør Knut Ljøgodt er stolt over at det er nettopp Joan Jonas som blir den første kunstneren som vises på Svalbard. Han forklarer bakgrunnen for etableringen på Svalbard slik: «Vårt mandat er å dekke hele den nordlige landsdel. Samtidig ønsker vi et visningssted dedikert til samtidskunst på et høyt, internasjonalt nivå. Da falt valget på Svalbard, som for tiden har verdens øyne rettet mot seg, helt naturlig.»

Filialen skal hete Kunsthall Svalbard. Ved siden av utstillingene vil museet starte et residensprogram støttet av SpareBank 1 Nord-Norges kulturnæringsstiftelse. Programmet skal gi kunstnere mulighet til å bo og arbeide på Svalbard over en periode. «Tanken er at gjestekunstnerne skal kunne inspireres av det stedegne, og at oppholdet skal resultere i et nytt utstillingsprosjekt eller verk.»

Kunsthall Svalbard og Joan Jonas’ utstilling åpner i Longyearbyen 6. februar 2015 i nærvær av H.M. Dronning Sonja og kulturminister Thorild Widvey.

Bilde: Stillbilde fra Glacier. Copyright the Artist. Courtesy Wilkinson Gallery, London. 

Andre nyheter