Arbeidsuka 2022

Jeg heter Villas, jeg er 14 år gammel og går på Sommerlyst ungdomsskole i Tromsø.

I 9 klasse skal alle elever ut og prøve seg i arbeidslivet; PRYO-uka. En fin måte å teste ut hva man kanskje liker og vil jobbe med som voksen.
Jeg ønsket egentlig å jobbe i designbyrået Tank. Jeg kontaktet dem, men de hadde dessverre ikke mulighet til å ta imot meg denne gangen, og ønsket meg velkommen tilbake for en prat neste gang. Jeg fikk jobb på Nordnorsk Kunstmuseum i stedet, der moren min jobber.

Ukerapport:

Dag 1. Mandag 24. Januar kl. 09:00. Første dag på jobb. Jeg var med på varetelling i museumsbutikken. Etter å ha skrevet ned produkter og antall i en kladdebok, sortert etter merke og klestype fikk jeg en pause og mat i gebisset.  

Dag 2. Oppgaven var gjennomgang av gamle pc-er, tastatur og annet datautstyr for å sjekke om de funket, laste ned oppdateringer og sortere ut det som ikke virket lenger. 

Dag 3. Jeg fikk i oppgave å lage en tekst om uka mi i museet. Teksten skulle inneholde litt om erfaringer i arbeidsuka, et intervju med en ansatt og en kunstanmeldelse av noen verk fra utstillingene. Det er denne teksten du leser nå. 

Dag 4. Jeg var med og snekret en kasse som skulle inneholde kunstverk og sendes til en utstilling et annet sted. Han jeg jobbet med var flink til å snekre og ga meg tips til hvordan jeg kunne forbedre teknikken mine. Det var ganske krevende og tungt arbeid, men vi fikk det til. Dette var min personlige favorittoppgave i løpet av hele uka. 

Dag 5. Skrive ferdig teksten, ta bilder og publisere på nettsida og Facebook.

Intervju med Cathrine Steene, økonomiansvarlig i museet:

1. Hvordan er det å jobbe i et museum?
Svar: Det er veldig fint. Arbeidsdagen inneholder mange ulike og spennende oppgaver. Vi er heldige som får lov til å jobbe så nært masse flott kunst og ulike utstillinger.

2. Er det en ulempe med å jobbe i et museum
Svar: Tjo, man kan bli litt navlebeskuende og ganske opptatt av det som skjer i vår egen boble. Man må være bevisst på at man løfter blikket litt og ser andre miljøer rundt seg innimellom. Det er kanskje litt sånn i alle slags jobber.

3. Har du noen tips til unge som vil begynne å jobbe i et museum?
Svar: Begynn med å bruke museum som besøkende. Rett og slett gå masse på museum og finn ut hvilken type museum du liker best.
Husk at de fleste museer er gratis for barn og ungdom.
Skaff deg så en relevant utdanning, da vil du ha gode sjanser til å få deg jobb på et museum senere.  

Et museum trenger f.eks.:  
-Museumsteknikere – en praktisk jobb der man særlig blir flink til å håndtere verdifulle objekt.  
-Konservatorer – som er de som tar vare på og kanskje reparerer kunst og andre ting museet har ansvar for å ta vare på.  
-Formidlere – en spennende jobb for de som liker å jobbe med folk, der man på mange ulike måter bidrar til at møtet mellom publikum og det man har utstilt blir spennende og kanskje lærerikt.  
-Kuratorer – lager og planlegger utstillinger, velger ut objekter eller kunstverk som skal være med, skriver ofte tekster til utstillingene og sørger for transport, låneavtaler hvis man trenger det osv.

Kunst jeg likte – og ikke likte: 

Jeg fikk i oppgave å se utstillingene i museet og plukke ut de kunstverkene jeg likte aller best - og ett jeg ikke likte. Jeg tok bilder av dem og skrev hva jeg likte/ikke likte med verket.
Her er mine valg:


Fisk; Arne Lindaas
Denne skulpturen er laget av Arne Lindaas.
Jeg elsker hvordan det ser ut som en blanding av pinnsvin, krokodille og fisk. Jeg liker også materialene han bruker.
Jeg la bare merke til den i øyekroken og synes den var morsom og fin. 


Reine i Lofoten, Otto Sinding
Det er noe med dette bildet som minner meg om Narvik. De fine fjellene, sjøen og den hvite snøen gjemmer på en måte takene på husene.
Jeg liker dette bildet svært godt. 

Dette er ikke et maleri, men jeg synes det var en kul detalj inne i museet.
Slike ting som dette er kult å ha, og det gjør også at gåturen mellom bildene ikke blir kjedelig.


Jeg har kysset så mange frosker; Lillan Eliassen
Denne frosken som er inni en blomst, var en kreativ og morsom skulptur som egentlig bare var kul å se på. Fargekombinasjonene liker jeg også, det får den grønne frosken til å skille seg ut fra blomsten.


Cape Noir; Anna Eva Bergman
Det siste maleriet er det eneste jeg fant som jeg ikke likte. Det var et annet maleri rett ved siden av, men dette vant kjedeligste maleriet etter min mening. Personlig synes jeg at malerier og kunst skal være energisk eller majestetisk. Dette er verken kreativt eller majestetisk.

Avslutning:

Jeg trivdes godt på museet og jeg ble litt kjent med hvordan det er å jobbe.
Jeg anbefaler at ungdom prøver dette, og lærer litt om hva de kan forvente i arbeidslivet.
Jeg var ikke klar over hvor mye forskjellig arbeid man må gjøre på et museum, og er glad for at jeg fikk prøve ulike ting.
Favoritten var snekring av kasser.
Tusen takk for meg

- Villas

Torsdag 27. januar 2022

Andre nyheter